سوم خرداد؛ سالروز آزادسازی خرمشهر

23 05 2020
کد خبر : 4026230
تعداد بازدید : 371

3 خرداد؛ سالروز آزادسازی خرمشهر

مقاومت مردم خرمشهر، حماسه ای از یاد نرفتنی است؛ چرا که مردم این شهر در حالی به مبارزه با دشمن پرداختند که از پیش برای این تهاجم و تجاوز آمادگی نداشتند. سوم خرداد و فتح خرمشهر، آیینه گویایی از تاریخ و جغرافیای دفاع مقدس و جهاد آگاهانه و شجاعت مظلومانه ملت ایران است.

مقدمه :

روز سوم خرداد 1361 یکی از بارزترین جلوه‌های نصرالهی و یکی از مهمترین و زیباترین روزهای انقلاب اسلامی ایران می‌باشد. در این روز شهر مقاوم خیز خرمشهر که پس از 35 روز پایداری و مقاومت در 4 آبان 1359 به اشغال دشمن در آمده بود، پس از 578 روز (19 ماه) ، بار دیگر توسط رزمندگان اسلام فتح شد و پرچم اسلام بر فراز مسجد جامع و پل تخریب شده خرمشهر به اهتزاز در آمد.

 

عملیات آزادسازی خرمشهر

آزادسازی خرمشهر در روز سوم خرداد سال 1361 بعنوان مهم‌ترین هدف عملیات بیت‌المقدس در دوره جنگ ایران و عراق توسط ارتش جمهوری اسلامی ایران (به فرماندهی علی صیاد شیرازی) و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی (به فرماندهی محسن رضایی) انجام گرفت.

 

خرمشهر, آزادسازی خرمشهر, سالروز آزادسازی خرمشهر

 آزاد سازی خرمشهر در حقیقت یکی از اهداف عملیات بیت‌المقدس بود

 

در پی آغاز عملیات بیت‌المقدس در نیمه شب دهم اردیبهشت سال ۱۳۶۱ چند هدف عمده استراتژیک و تاکتیتکی از جانب نیروهای ایرانی دنبال می‌شد این اهداف عبارت بودند از:
بیرون راندن نیروهای متجاوز به پشت مرزهای بین‌المللی
نشان دادن برتری قدرت سیاسی‌-نظامی و اجتماعی جمهوری اسلامی به عراق و حامیان او در منطقه
انهدام نیروهای متجاوز در منطقه بین غرب کارون تا خط مرزی
آزادسازی خرمشهر از اشغال متجاوزین

 

آزاد سازی خرمشهر در حقیقت از اهداف مرحله چهارم عملیات بیت‌المقدس بود. در ساعت 22:30 شامگاه شنبه، 1خردادماه 1361 ،مرحله چهارم این عملیات با اعلام رمز یامحمدبن‌عبدالله‌، از بی‌سیم فرماندهی قرارگاه مرکزی کربلا به واحدهای عمل‌کننده، با هدف آزادسازی خرمشهر آغاز شد. در پایان این نبرد علاوه بر پایان بخشیدن به ۱۹ ماه اشغال بخشی از حساس‌ترین مناطق خوزستان و آزادسازی خرمشهر، ضربه‌ای سنگین به توان رزمی و روحیه نیروهای عراقی وارد آمد.

 

در جریان آزادسازی خرمشهر حدود ۱۶ هزار نیروی عراقی کشته و زخمی شدند و همچنین ۱۹ هزار نفر نیروی عراقی به اسارت نیروهای ایرانی درآمدند. ایران در جریان عملیات ۲۶ روزه بیت‌المقدس که به آزادی خرمشهر انجامید ۶٬۰۰۰ کشته (۴٬۴۶۰ کشته سپاه و ۱٬۰۸۶ کشته ارتش) و ۲۴ هزار مجروح داد.

 

خرمشهر, آزادسازی خرمشهر, سالروز آزادسازی خرمشهر

در جریان آزادسازی خرمشهر ۱۹ هزار نفر نیروی عراقی به اسارت درآمدند

 

نتایج نظامی به دست آمده از عملیات بیت‌المقدس:

ـ آزاد سازی 5400 کیلومتر مربع از خاک کشور اسلامی از جمله خرمشهر و تأمین 180 کیلومتر خط مرزی

ـ 19 هزار اسیر و 16 هزار کشته از دشمن

ـ انهدام 60 فروند هواپیما ، 3 فروند هلی‌کوپتر، 418 دستگاه تانک و نفربر، 30 قبضه توپ، 49 دستگاه خودرو.

ـ غنایم به دست آمده : یک فروند هلی‌کوپتر، 105 دستگاه تانک و نفربر و 56 دستگاه خودرو.

 

خرمشهر, آزادسازی خرمشهر, سالروز آزادسازی خرمشهر

در جریان آزادسازی خرمشهر حدود ۱۶ هزار نیروی عراقی کشته و زخمی شدند

 

 پس از فتح خرمشهر

پس از آزادسازی خرمشهر رزمندگان ایرانی در اولین اقدام خود در مسجد جامع خرمشهر نماز اقامه کردند. خبر پیروزی آزادسازی خرمشهر به سرعت پخش شد و همه ملت مسلمان ایران را غرق شادی و سرور کرد و مردم ایران با حضور در مساجد نماز شکر به جای آورده و ندای ا... اکبر سردادند.

 

امام خمینی به مناسبت آزادی خرمشهر پیامی خطاب به ملت ایران صادر کرد. در اولین بخش این بیانیه آمده است :«با تشکر از تلگرافاتی که در فتح خرمشهر به اینجانب شده است، سپاس بی‌حد بر خداوند قادر که کشور اسلامی و رزمندگان متعهد و فداکار آن را مورد عنایت و حمایت خویش قرار داد و نصر بزرگ خود را نصیب ما فرمود.»

 

خرمشهر, آزادسازی خرمشهر, سالروز آزادسازی خرمشهر

پس از فتح خرمشهر برای اولین بار از شروع جنگ ،ایران در موضع قدرت قرار گرفت

 

در واقع فتح خرمشهر، دفاع مقدس را وارد مرحله نوینی کرد و برای اولین بار از شروع جنگ تحمیلی ایران در موضع قدرت قرار گرفت. این فتح مبین انعکاس جهانی داشت و از نظر سیاسی عراق با از دست دادن خرمشهر تکیه‌گاهش را برای مذاکره از دست داد. جنگ ایران و عراق به طور کلی به دو مقطع تقسیم می‌شود، مقطع اول مربوط به آغاز جنگ تا آزاد سازی خرمشهر است که استراتژی ایران نظامی و با هدف بیرون راندن عراق از خاک کشور بود و مقطع بعدی مربوط به پس از آزاد سازی خرمشهر است که استراتژی ایران دوگانه بود.


آن طور که صیاد شیرازی نقل می‌کند، استراتژی پس از آزادی خرمشهر استراتژی سیاسی شد و شامل انجام یک عملیات نظامی برای تحقق صلح و با استفاده از عملیات نظامی برای آنکه بتوان از طریق دیپلماسی جنگ را تمام کرد. به عبارت دیگر تصمیم بر آن بود تا عملیات نظامی به عنوان ابزاری در خدمت دیپلماسی قرار گیرد. این استراتژی سیاسی بود ولی هدف عملیات و جنگ نبود بلکه هدف حمایت از سیاست خارجی بود.

                                                                                             روابط عمومی دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی


دسته بندی :
خبرها
اخبار

خبر های مهم

نمایشگر دسته ای مطالب

02 06 2024

سمینار آشنایی با تفریحات آبی و ساحلی و پیشگیری از خطرات آن برگزار شد.

دانشکده تربیت­بدنی و علوم ورزشی دانشگاه گیلان با همکاری هیات نجات غریق و غواصی، هیات شنا، شیرجه و واترپلو و هیات قایقرانی استان گیلان در تاریخ دوشنبه 7 خرداد 1403 ساعت 11 تا 14 یک سمینار آموزشی-کاربردی با موضوع « آشنایی با تفریحات آبی و ساحلی و پیشگیری از خطرات آن » را در تالار معین دانشکده برگزار نمود. مدیریت سمینار توسط آقای دکتر جواد مهربانی، دکتر ابوذر جوربنیان (عضو هیات علمی دانشکده) و آقای فرامرز دباغ (مدرس دانشکده و عضو اجرایی هیات نجات غریق استان) و بخش­ها و مراحل اجرایی آن با همکاری آقای صلاح دستوم، خانم فاطمه سعیدی، آقای حسین محمدعلی زاده و اعضای انجمن علمی دانشجویی دانشکده انجام گرفت. مدرسان سمینار شامل آقایان امیر فلاح، فریبرز صیاد اوغلی و فرامرز دباغ (مدرسان فدراسیون نجات غریق و شنا و هیات­های استان) بودند. شرکت برای کلیه افراد رایگان بود. دریافت گواهی حضور نیازمند پرداخت مبلغ جزئی تعیین شد و اسامی متقاضیان آن­ها جهت صدور ثبت گردید. حدود  200 نفر از دانشجویان، فارغ التحصیلان، مربیان و علاقمندان در استان در سمینار شرکت نمودند. همچنین روئسای هیات­های مرتبط به همراه مدیران دانشکده در نشست تحلیلی-اجرایی حضور یافتند. سمینار شامل سه بخش بود: بخش زیربخش برنامه مدرسان ساعت اول آشنایی با تفریحات دریایی و ورزش­های آبی و ساحلی (غواصی، استند آپ پدل و..) امیر فلاح، فریبرز صیاد اوغلی 11 – 12 دوم آشنایی با روش­های پیشگیری از خطرات تفریحات آبی و ساحلی (غرق شدگی و..) فرامرز دباغ 12 - 13 سوم بخش پرسش و پاسخ جمعی شرکت کنندگان اعضای پنل: روئسای هیات­ها، مدیران دانشکده و مدرسان سمینار 13 – 14

30 04 2024

کتاب راهنمای آزمایشگاه فیزیولوژی ورزشی ارزیابی فعالیت بدنی و آمادگی جسمانی منتشر شد.

کتاب راهنمای آزمایشگاه فیزیولوژی وزشی ارزیابی فعالیت بدنی و آمادگی جسمانی، اثر تری هاوش و همکاران با ترجمه دکتر فرهاد رحمانی نیا استاد گروه فیزیولوژی ورزشی دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه گیلان و الهام اکبرزاده و نیلوفر رضائی، دانش آموختگان دکتری فیزیولوژی ورزشی دانشگاه گیلان در 278 صفحه از سوی انتشارات طنین دانش منتشر شد. در میان رشته های متنوع علمی و حوزۀ علوم ورزشی نیز دانش فیزیولوژی ورزش و فعالیت بدنی دستخوش تحولات اساسی شده و هم اکنون دنیایی از معارف در این رشتۀ علمی پیش روی علاقه مندان قرار گرفته است. کتاب حاضر یکی از تازه ترین آثاری است که در زمینۀ آموزش مهارت های مرتبط با امور اندازه گیری و ارزشیابی در آزمایشگاه فیزیولوژی ورزشی در سال 2016 توسط پژوهشگران ممتاز و نامداری در فیزیولوژی ورزش با تلفیق زمینه های نظری و کاربردی به رشتۀ تحریر در آمده است.                                                  روابط عمومی دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی​​​​​​​

13 03 2024

پیام تبریک رئیس دانشکده

دکتر ارسلان دمیرچی، رئیس دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه گیلان؛ در پیامـی آغاز سال نـو را تبریـک گفت. متن پیام به شـرح زیر است: بسم الله الرحمن الرحیم   یا مقلب القلوب و الابصار             یا مدبر اللیل و النهار  یا محول الحول و الاحوال        حول حالنا احسن الحال بهار از زیباترین مواهب الهی است که انعکاس روح لطیف طبیعت را به بشر نوید می دهد و تازگی و لطافت را در ضمیر انسان زنده می کند و مژده دگرگونی، نوآوری و طراوت را به ارمغان می آورد تا با امید دوباره تغییر، به سوی بهترین ها در مسیر بالندگی و توسعه حرکت کنیم. و اینک تقارن آغاز بهار با ایام سراسر برکت و سعادت ماه رمضان، هنگامه ی شور و شعف و شکفتن؛ شکفتن خجسته ی گل‌های ملکوت در باغ بارور هستی، شیرینی درک نوروز باستانی را برایمان دو چندان کرده. بدینوسیله ضمن قدردانی از تلاش خالصانه و زحمات، اعضای هیات علمی و کارکنان دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی در سال گذشته، آغاز سال نو، فرارسیدن بهار طبیعت و عید باستانی نوروز را خدمت شما تبریک عرض نموده و برایتان سلامتی، سعادت، نیک بختی و روزگاری خوش در سال جدید از ایزد منان خواستارم.     دکتر ارسلان دمیرچی                                                                                    رئیس دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی ​​​​​​​